Simultansjakk

I over en måned har 23 elever på tiende trinn + en gutt fra 9. trinn gledet seg til å delta i simultansjakk mot Håkon Abeland Myrheim, en atten år gammel gutt som for tiden går på «sjakklinjen» ved Sandnes videregående skole. Han er et av landets største ungdomstalenter i sjakk, nylig kommet tilbake fra treningsleir i Portugal med tidligere trener for Magnus Carlsen; Simen Agdestein.

Elevene forberedte seg godt på ulike åpninger med både hvit og svart, til de fikk vite at alle elevene skulle starte med svarte brikker, og spilletid 10 minutter pr elev, mens Håkon skulle ha 60 minutter tilsammen. Kort fortalt er simultansjakk et spill der en spiller (Håkon) spiller mot alle 23 elevene på hvert sitt brett. Pga. brettmangel fikk to elever spille på samme brett og pga. mangel på sjakkklokker fikk elevene bruke sjakkklokkeapp på mobiltelefon.

Spillet er i gang; Det var ikke vanskelig å se at elevene var spente, og at stemningen var god! Håkon forflyttet seg fra elev til elev, og gjorde samme trekket alle gangene første gangen (D2-D4), dvs dronningbonden,(såvidt jeg kunne se). Elevene spilte kjapt for å ikke bruke for lang tid, men det samme gjorde jo Håkon også. Tid hadde de fleste nok av, men etterhvert ble brikkeplasseringen deres dårligere og dårligere. Tårn, hest, løper, til og med dronningen falt tidlig hos flere av elevene som kjempet tappert.
En etter en tapte og måtte stille opp brikkene sine i utgangsstilling.

Mot slutten var det bare to gutter og ei jente som klarte å holde noenlunde stand, med sånn ca 5 minutter igjen på klokka mot Håkon sine 5 minutter. Håkon roste siste eleven som ble slått ut for meget god motstand og ditto godt spill!

Tilbakemeldinger etterpå fra elever som deltak var; «Gøy», «Imponert», «hvordan klarte Håkon å huske at en brikke var flyttet ulovlig i ettertid» (altså hvordan brikkene stod da han gjorde sitt trekk). Noen kom bort til Håkon for å fortelle hvor imponerte de var over spillet hans. Han fikk stor applaus fra alle elevene som deltak som takk for at han stilte opp, samt et gavekort til kinoforestillinger fra HUS.

Tekst: Jørn Mathiesen / Foto: Gro Abeland